Vaderschap is nog een hele (juridische) kunst

398
Vaderdag
Leestijd: 2 minuten

Vaderdag: voor de een is het synoniem voor ontbijt op bed en op school gemaakte knutselwerkjes van de kinderen, de ander vindt het vooral een commercieel gebeuren. Hoe dan ook, jaarlijks worden op de derde zondag in juni veel vaders in het zonnetje gezet. Of het nou je biologische vader, je adoptievader of je stiefvader is. Maar hoe zit het juridisch met het vaderschap?

Ouder zijn geeft niet automatisch gezag

De wet zegt dat je ouder van een kind bent op het moment dat je het hebt erkend. Voor moeders is dat eenvoudig: die zijn automatisch erkend als ouder. Voor vaders ligt dat anders. Is de vader getrouwd of heeft hij een geregistreerd partnerschap met de moeder, dan is de vader na de geboorte direct ouder van het kind en hebben vader en moeder beide automatisch het gezag over het kind. Wonen vader en moeder samen, dan moet de vader eerst het kind erkennen. Erkenning geeft de plicht om je kind te onderhouden tot hij of zij 21 jaar is. Hiermee wordt het kind ook erfgenaam van de vader. Om vervolgens ook het gezag over het kind te krijgen, zullen vader en moeder samen dit gezag moeten aanvragen via rechtspraak.nl.

Twee vaders

Als twee mannen samen een kind willen, dan zal een van de vaders (dat kan de biologische vader zijn, maar dat hoeft niet) samen met de moeder eerst het kind moeten erkennen en daarna samen met haar het gezag moeten aanvragen. De partner van de vader met het gezag kan, als de twee mannen samenwonen, geen gezag over het kind krijgen.

Gezamenlijk gezag van de twee vaders kan alleen als zij een geregistreerd partnerschap hebben of als zij getrouwd zijn. Daar is overigens wel een beslissing van de rechter voor nodig. Een andere mogelijkheid is dat de twee mannen het kind adopteren. Dat kan als zij ten minste drie jaar samenwonen en dat kunnen aantonen met een samenlevingsovereenkomst. Zij worden door de adoptie allebei juridisch ouder en hebben samen het gezag.

Overeenkomsten, erkenning en gezag: ze zeggen niets over de relatie met je kind. Vaderschap, in wat voor vorm dan ook, is vooral een gevoel.

Fijne Vaderdag!