Trouwen voor de ‘rompslomp’

411
Leestijd: < 1 minuut

Aaf Brandt Corstius geeft op 30 juni haar jawoord aan Gijs Groenteman. De twee trouwen ‘omdat dan alles goed is geregeld’. Maar is dat wel zo?

“Dingen regelen is niet mijn grootste talen”, vertelt Groenteman eind mei aan nieuwswebsite nu.nl. En verder: “Toen de kinderen geboren werden moest ik allemaal brieven en formulieren invullen en naar een kantonrechter sturen. Dat heb ik nooit gedaan. Dus ik geloof dat als er iets onfortuinlijks met Aaf zou gebeuren, dat ik dan niet eens het recht op mijn eigen kinderen heb. Als je trouwt zijn dat soort dingen allemaal meteen geregeld.”

Een heuglijk bericht dat de twee gaan trouwen. En hopelijk regelen ze verder ook alle randzaken, want als notaris merk ik opvallend vaak dat mensen ‘papierwerk’ (het valt allemaal nogal mee) proberen te omzeilen door maar ‘makkelijk’ te trouwen. Men vergeet vaak dat onder andere testamenten altijd heel belangrijk zijn. Vooral als er ook kinderen in het spel zijn. Want inderdaad: wat gebeurt er als één van beide partners overlijdt? Of nog erger: als beide ouders overlijden. Is de voogdij dan goed geregeld? En wat gebeurt er dan met de erfenis als het hele gezin komt weg te vallen? Ook bij een mogelijke echtscheiding wordt het schrijnend. Dit kan via de rechtbank verlopen met onderhoudsverplichtingen over en weer als resultaat. Denk daarbij aan delen van opgebouwd ouderdomspensioen en ga zo maar door. Puur door te trouwen worden dit soort zaken niet automatisch “meteen geregeld”, zoals Groenteman zegt.

Kortom: het blijft een mooie overeenkomst, een liefdevol huwelijk, maar denk vooral ook aan de randzaken die goed geregeld moeten worden. Dan is pas écht alles goed geregeld mocht er onverhoopt iets misgaan. Wij gaan er graag met u over in gesprek.

mr. Sharon Hament
Notaris