Hoogleraar Robert Merton zweert erbij: de omgekeerde hypotheek. De economisch Nobelprijswinnaar is al op leeftijd (73), maar blijft zijn ideaal herhalen: “Als dit lukt, hebben miljoenen mensen het decennialang beter!”
Merton pleit ervoor dat het pensioenprobleem voor toekomstige generaties kan worden aangepakt met de omgekeerde hypotheek. In het Financieele Dagblad van 19 juni 2017 vertelt hij: “Ik las over de omgekeerde hypotheek en dacht: dit kan veel verschil maken.”
Contant geld uit overwaarde zonder te hoeven verhuizen
“Met de omgekeerde hypotheek kan een gepensioneerde een deel van de waarde van zijn huis verzilveren, er tot het einde van het leven blijven wonen en de levensstandaard op peil houden”, roept de overtuigde Merton. Maar hoe dan? Simpel gezegd: door de verschuldigde rente bij de hoofdsom van de woning op te tellen en deze achteraf te voldoen. Zo wordt de waarde van de eigen woning omgezet in contant geld zonder dat er verkocht hoeft te worden. Je krijgt als het ware van de bank een som geld die overeenkomt met een deel van de waarde van de woning. In eerste instantie hoef je daar dan geen rente over te betalen. De bank moet pas worden terugbetaald wanneer je overlijdt of naar een rusthuis gaat (en derhalve het huis verkoopt). – Let wel, de hypotheekrente is niet aftrekbaar als het geld niet in het huis wordt geïnvesteerd.
Het koophuis als spaarpot
Alleen sparen loont gewoonweg niet (meer) voldoende volgens Merton. “Met de omgekeerde hypotheek heb je een instrument in handen waarmee je meer uit die spaarpot (het koophuis) kunt halen.” En daarvoor is volgens hem geen gedragsverandering nodig. Een enorm voordeel. Maar voor wie is de omgekeerde hypotheek interessant? Want niet iedereen kan deze bijzondere hypotheekvorm afsluiten. Vooral (oudere) mensen met overwaarde op de eigen woning, die de kosten van bijvoorbeeld (toekomstige) zorg willen betalen of anderszins rianter willen leven, vinden een goed alternatief in deze hypotheek. Met de huidige lage rentestanden kan deze lening bovendien een goed alternatief zijn om aan geld te komen. Nadeel is wel dat er minder vermogen overblijft voor de nabestaanden. Maar als het aan Merton ligt krijgen zij een ‘call-optie’ op de woning: het recht om hun ouderlijk huis voor het geleende bedrag plus rente te kopen. Zien ze daarvan af, dan kan de hypotheekverstrekker het huis aanhouden en verhuren of verkopen.
Makkelijk gezegd?
Is dit dan dé oplossing voor geld dat vastzit in stenen? De hoogleraar en Nobelprijswinnaar denkt van wel. En ook vermogensbeheerders zien dat met deze oplossing nog veel belegbaar vermogen in het verschiet ligt. Toch is het allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vanwege de strenge regelgeving op het gebied van financieren (AFM) komt grootschalige invoering van de hypotheekvorm niet gemakkelijk van de grond. Dus misschien is het tijd om daar eens naar te kijken. Merton zal het zeker toejuichen.
Bron: FD