Huisdier en testament

309
Huisdier en testament Notaris Unie
Leestijd: 2 minuten

In Nederland mag jouw huisdier niet als erfgenaam in jouw testament worden opgenomen: dieren worden tot jouw bezittingen gerekend. Wel kun je je wensen voor de verzorging van jouw huisdier na jouw overlijden laten vastleggen in een testament of levenstestament. Je kunt zelfs een toezichthouder aanstellen, die controleert of jouw huisdier overeenkomstig jouw wensen wordt verzorgd.

Overleggen

Omdat dieren tot bezittingen worden gerekend komen zij toe aan jouw erfgenamen, tenzij je dit anders regelt. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen jouw dier(en) na te laten aan een persoon of instelling die zich verplicht tot goede verzorging. Het is natuurlijk verstandig dit te overleggen met de persoon of instelling. Je kunt daarbij ook een geldbedrag voor de verzorging nalaten.

Erfbelasting

Een andere mogelijkheid is de executeur van jouw testament de last opleggen een goed onderkomen voor het dier te zoeken. Wanneer het dier geld waard is, komt ook hier erfbelasting om de hoek kijken. Dat geldt ook voor een bedrag dat je nalaat voor verzorging. In principe, want er zijn mogelijkheden dit uit de weg te gaan.

Over de waarde van een dier en het bedrag dat je eventueel nalaat voor verzorging moet in principe erfbelasting worden betaald. Er zijn in dit soort gevallen mogelijkheden het opleggen van erfbelasting te voorkomen. Natuurlijk houden wij je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel ons via 036- 538 22 00 of mail ons via ons contactformulier.

Naast onze website, waar wij je wekelijks op de hoogte houden van allerlei nieuws rondom het notariaat, hebben wij ook een handige app voor jou ontwikkeld.

Via deze app kun je in één oogopslag informatie vinden over ons team, meer lezen over de rechtsgebieden, een afspraak maken of gebruik maken van de handige begrippenlijst op alfabet.

Download de app

Je kunt de app heel eenvoudig downloaden op jouw smartphone of tablet. Dit kan voor zowel Android als iOS.

Downloads:

Google Play

App store