(G)een huis kopen maakt schuld

166
Leestijd: < 1 minuut

Eindelijk is de knoop doorgehakt: jullie gaan op zoek naar een nieuwe woning. U weet hoeveel u kunt lenen en de zoektocht gaat beginnen. Maar wees alert, er komt een hoop bij kijken!

En daar is hij dan: jullie droomwoning! Perfect voor jullie aanstaande gezinnetje en helemaal passend binnen het budget. En jawel, met de verkoper wordt een overeenkomst bereikt voor € 250.000, dus de hypotheekaanvraag kan beginnen. Na een paar weken in spanning afwachten, is de acceptatie nog niet rond. De bank miste wat noodzakelijke papieren en er bleek nog een renteloze lening open te staan voor die nieuwe auto. Dit alles resulteerde erin dat de koop uiteindelijk niet door kon gaan, want vanwege de BKR-registratie voor deze lening kwam de financiering niet rond. Daar had u even niet bij stil gestaan…

Overeenkomst maakt schuld

Nog een nare bijkomstigheid: de periode voor de ontbindende voorwaarden kan inmiddels verlopen zijn, waardoor de verkoper de waarborgsom kan opeisen. En dat is volgens het ‘voorlopig’ koopcontract van de makelaar meestal standaard een garantieschuld voor 10{40d2f85b5a5b3af856ace2849cf5d889f5617d562dd332ab0e4409c6d70afb07} van de koopprijs. Dus daar zit u dan, zónder huis maar mét schuld van € 25.000!

Voorkom verrassingen

Wat kunt u hiertegen doen? Goed advies en bewaking gedurende het gehele proces zijn absoluut noodzakelijk. Ook een waarborgverzekering tegen de mogelijke schuld, wanneer de koop onverhoopt niet door kan gaan, is mogelijk. Informeer hiernaar tijdens het eerst hypotheekgesprek, laat u goed voorlichten en voorkom verrassingen!