Brexit: wat zijn de gevolgen voor jouw bedrijf?

99
Brexit
Leestijd: 2 minuten

Terwijl de Britten nog hevig in discussie zijn over een ‘deal’ of ‘no-deal’ Brexit, neemt de spanning onder ondernemers toe. Want een ‘no-deal’ Brexit betekent dat de Europese wet- en regelgeving vanaf 29 maart niet langer van toepassing is in het Verenigd Koninkrijk en dat gaan veel ondernemers merken. Ben je ondernemer, dan raden we je aan om de ontwikkelingen goed te volgen, zodat je op tijd kunt inspelen op de komende veranderingen.

Wat verandert er zoal in de handel?

Heb je te maken met import en/of export? Dan zul je bij een ‘no-deal’ Brexit voortaan aangifte moeten doen bij de Douane. Dat betekent naast extra kosten, ook extra administratie en wachttijden aan de grens. Handelt jouw onderneming in bijvoorbeeld groente, planten of vlees? Dan krijg je te maken met extra controles en keuringen. Wie diensten verleent aan afnemers in het Verenigd Koninkrijk, zal mogelijk de btw anders moeten gaan berekenen. Je levert immers niet meer aan een EU-land. Kortom, houd vooral rekening met extra kosten.

Juridische aanpassingen

Veranderingen komen er ook op het gebied van databescherming. Heeft jouw onderneming informatiestromen met het Verenigd Koninkrijk, let dan goed op of de partijen in het Verenigd Koninkrijk waar je zaken mee doet voldoen aan de EU privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Een ‘no-deal’ Brexit heeft ook gevolgen voor intellectuele eigendomsrechten zoals Europese octrooirechten, merkrechten en auteursrechten. Zo biedt een EU-merk straks geen bescherming meer in het Verenigd Koninkrijk. Je zult dan een aparte registratie in het Verenigd Koninkrijk nodig hebben.

Doe de Brexit Impact Scan

Bovengenoemde onderwerpen zijn slechts een greep uit de gevolgen van de Brexit. Daarnaast is nog onzeker hoe één en ander precies zal uitpakken. Houd daarom de berichtgeving goed in de gaten. De overheid heeft hiervoor een speciaal ‘Brexitloket’ ingericht. Hier kun je je als ondernemer voorbereiden op zakendoen met het Verenigd Koninkrijk als dit land niet langer lid is van de EU. Een van de onderdelen is de Brexit Impact Scan, waarmee je kunt testen welke (onverwachte) gevolgen de Brexit heeft voor jouw onderneming. De Brexit Impact Scan wordt aangepast naar de actuele ontwikkelingen.