Denk aan de aftrekposten rond huis en hypotheek bij je aangifte inkomstenbelasting

591
Aftrekbare inkomstenbelasting
Leestijd: 2 minuten

De Belastingdienst helpt je een handje bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting door bepaalde gegevens al voor je in te vullen. Wil je optimaal gebruik maken van het belastingvoordeel van je huis en hypotheek? Let dan goed op dat je alle aftrekbare kosten aangeeft bij de Belastingdienst en dat op een zo gunstig mogelijke manier.

De hypotheekrente

Allereerst mag je natuurlijk de betaalde hypotheekrente aftrekken. Voor hypotheken die na 1-1-2013 zijn afgesloten geldt de hypotheekrenteaftrek alleen als je een annuïteiten- of lineaire hypotheek hebt die in maximaal 360 maanden wordt afgelost. Heb je een oudere hypotheek, van vóór 1-1-2013? Dan profiteer je nog van een ruimere aftrek.

Nieuwe hypotheek of hypotheek overgesloten

Bij een nieuwe hypotheek of oversluiten van een hypotheek heb je kosten gemaakt die deels aftrekbaar zijn. Aftrekbare kosten zijn onder andere: taxatiekosten, bemiddelings- en advieskosten voor je hypotheek, kosten van de notaris voor de hypotheekakte, kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kosten van een nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (alleen bij nieuwbouw) en eventueel betaalde boeterente. Let op: de provisiekosten van de makelaar, de kosten van de notaris voor de kadastrale rechten voor de koopakte, de betaalde overdrachts- en omzetbelasting en de bouwrente over de periode vóór het afsluiten van het voorlopige koop-/aannemingscontract zijn niet aftrekbaar.

Rijksmonument en erfpacht

Woon je in een rijksmonument, dan mag je de onderhoudskosten aftrekken. Hierbij moet het wel gaan om het vervangen of repareren van onderdelen van je woning. Heb je subsidie ontvangen voor het onderhoud? Dan moet je deze in mindering brengen op de kosten. Hebben de kosten betrekking op een verbetering, zoals een uitbreiding van het pand, dan mag je de kosten niet aftrekken. Als je erfpacht betaalt voor de grond waar je woning op staat, dan mag je die kosten ook aftrekken van je belastbaar inkomen.

Kies de meest optimale aangifte

Als jij en je partner fiscaal partner zijn, dan heb je de mogelijkheid om te schuiven met aftrekposten. Je kiest dan zelf wie welke aftrekposten opvoert in zijn of haar aangifte. Dat kan geld opleveren als de ene partner in een hogere belastingschijf zit dan de andere: hoe hoger het belastingtarief, hoe meer je bespaart op de aftrekposten van je woning.