Zorg dat uw BV geen plaksnor is

213
BV zzp'er
Leestijd: 2 minuten

Naast onze website, waar wij u wekelijks op de hoogte houden van allerlei nieuws rondom het notariaat, hebben wij ook een handige app voor u ontwikkeld. Dit bericht staat bijvoorbeeld op onze app. U kunt de app heel eenvoudig downloaden op uw smartphone of tablet. Dit kan voor zowel Android als iOS.

Downloads:

App store

Het hebben van een BV biedt voor- en nadelen. Ons kantoor staat voor u klaar uw situatie onder de loep te nemen en u te adviseren met betrekking tot deze en andere rechtsvorm(en). Inzake de rechtsvorm BV zijn in het kader van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) – waarin de VAR is afgeschaft en modelovereenkomsten zijn ingevoerd – misverstanden ontstaan.

Plaksnor

Wanneer u als zzp’er denkt dat u door middel van een BV een dienstverband met een opdrachtgever ‘juridisch onmogelijk’ maakt, kunt u de plank flink misslaan. Het uitgangspunt zal zijn dat de opdrachtgever een overeenkomst aangaat met een BV en niet met een zzp’er. Maar wanneer uw BV maar één opdrachtgever heeft, wordt de BV een te doorzichtige vermomming, een plaksnor die voor de rechter scheefzakt.

Basis

Wanneer blijkt dat een BV slechts dient om een dienstverband te verbloemen, zal de rechter hiermee korte metten maken en het predicaat ‘schijnconstructie’ uitdelen. De basis om een arbeidsrelatie te beoordelen blijft het antwoord op de vraag of er tussen opdrachtgever en uitvoerder sprake is van een gezagsverhouding, loon en de verplichting arbeid te verrichten.

  • Een BV van een zzp’er kan de ware aard van een arbeidsrelatie met een opdrachtgever niet verbloemen.
  • Doorslaggevend blijven gezagsverhouding, loon en de verplichting arbeid te verrichten.

Natuurlijk houden wij u op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Zeker op dit gebied is veel meer te melden. Bel of mail ons voor informatie op maat.