Woning kopen met behulp van je ouders?

179
hypotheek ouders
Leestijd: 2 minuten

Koopwoningen zijn wederom duurder dan ooit, zo meldt Nu.nl. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de huizenprijzen in juni tot ver boven de piek van mei. 

De prijzen stegen in juni bijna 9% in vergelijking met een jaar eerder. In mei gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9%.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vult hierin aan dat een betaalbare woning voor starters op deze oververhitte woningmarkt niet meer realistisch is.

 “Vorig jaar zei ik tegen starters dat er genoeg te koop is, als ze bereid zijn om in de randen van de steden te gaan wonen. Dat zeg ik niet meer. Nu moeten ze naar de randen van Nederland”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Huis of hypotheek met behulp van ouders

Maar zijn er dan nog wel mogelijkheden voor starters? Wellicht met behulp van ouders. Er zijn verschillende manieren om een kind te helpen bij de koop van een woning. Het meest voor de hand ligt een lening of een schenking. Of ouders kunnen een woning kopen en die verhuren aan hun kind. De consumentenbond heeft deze mogelijkheden op een rij gezet.

Uitlenen

Het is financieel gezien bijna altijd aantrekkelijker om een lening te verstrekken aan je kind voor de eigen woning, dan een schenking te doen daarvoor. Tenminste, als je de lening slim inricht en combineert met een schenking: de zogenoemde familiebank. Via deze constructie behalen ouders en kind samen uiteindelijk meer financieel voordeel, dan via een belastingvrije schenking voor de eigen woning.

Lees meer…

Schenken

Een andere veelgebruikte optie om je kind te helpen met de financiering van een huis is schenken. Het kind hoeft door een schenking minder te lenen bij de bank, waardoor hij of zij een duurder huis kan kopen.

Lees meer…

Verhuren

Mochten ouders de mogelijkheid hebben, dan kunnen ze ook zelf een woning kopen en die vervolgens verhuren aan hun kind. Dit is een sterk onderschat alternatief voor de familiebank.

Lees meer…

Wat kunnen wij voor jou betekenen

Als notaris zijn wij deskundig op gebied van hypotheken en schenkingen. Wij helpen je graag verder om de diverse mogelijkheden in kaart te brengen en voor jou de beste oplossing te zoeken. Maak hiervoor een afspraak!