Eigenaar van een BV? Voorkom nadelen wettelijke verdeling na overlijden

354
wettelijke verdeling BV
Leestijd: < 1 minuut

Wanneer de eigenaar van een BV overlijdt zonder testament en hij of zij had een geregistreerde partner en kinderen, dan geldt de wettelijke verdeling volgens het erfrecht: alle bezittingen en schulden gaan naar de partner. Wat betreft onroerende zaken en aandelen in de BV is dat handig: er is geen notariële akte van levering nodig.

Ongewenste consequenties van wettelijke verdeling

Echter, de wettelijke verdeling kan ook zeer ongewenste consequenties hebben voor de erfbelasting, wanneer de BV moet toekomen aan een van de kinderen. ‘Ongewenst’ kunt u natuurlijk lezen als ‘te veel betalen’. De partner heeft drie maanden de tijd om de wettelijke verdeling te omzeilen, maar in de praktijk blijkt die periode vaak te kort.

Quasi-wettelijke verdeling

De wettelijke verdeling valt bij testament uit te sluiten door daarin een quasi-wettelijke verdeling op te nemen. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat de nadelen van een wettelijke verdeling wegvallen en u kunt de termijn, waarbinnen de verdeling moet plaatshebben, belangrijk verruimen. Ons kantoor staat natuurlijk voor u klaar om dit goed voor u te regelen. Bel ons via (telefoon) of mail ons via (email).

Dit nieuwsitem is geplaatst op onze app. Heeft u onze app al op uw telefoon of tablet staan?