Europese Commissie wil online registratie van bedrijven mogelijk maken

112
Vennootschapsrecht Pakket
Leestijd: < 1 minuut

De Europese Commissie wil dat het mogelijk wordt voor bedrijven om zich online te registreren.

Dit staat in een voorstel van de Europese Commissie, het zogenoemde Vennootschapsrecht Pakket.

In dit Vennootschapsrecht Pakket staan nieuwe regels voor het vennootschapsrecht. Het voorstel moet digitalisering en grensoverschrijdende herstructureringen in het vennootschapsrecht makkelijker maken.

Gelijke mogelijkheden

Volgens de voorgestelde regels moeten de noodzakelijke documenten online aan het Handelsregister kunnen worden aangeboden. Lidstaten kunnen zelf waarborgen tegen fraude en misbruik inbouwen, zoals verplichte identiteitscontrole en het geven van een rol aan de notaris bij de vormgeving van een juridische entiteit. Het doel is meer gelijke mogelijkheden creëren voor vennootschappen in de EU. Tegelijkertijd krijgen de lidstaten de ruimte hun nationale systeem naar behoefte aan te passen en juridische tradities te handhaven.

Standaardisering

Het voorstel houdt verder in dat de regels voor het omzetten, fuseren en splitsen van ondernemingen binnen de EU worden gestandaardiseerd. Daarnaast zijn in het voorstel specifieke maatregelen opgenomen om de nationale autoriteiten te helpen bij het tegengaan van misbruik. Deze maatregelen moeten voorkomen dat constructies worden bedacht om belastingen te ontwijken, de rechten van werknemers worden uitgekleed of de belangen van schuldeisers of minderheidsaandeelhouders aan worden getast.

Goed startpunt

De Raad van Notarissen in Europa, de CNUE, en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) bekijken nu of de voorgestelde waarborgen voldoen of dat er nog punten zijn die de Europese regelgever gedurende het wetgevingsproces moet aanpassen. Voorzitter Marius Kohler van de CNUE: ‘De voorstellen van de Europese Commissie bieden een goed startpunt om het vennootschapsrecht aan te passen aan de behoeften van bedrijven, consumenten en regeringen in de steeds meer gedigitaliseerde wereld van vandaag.’

Bron: knb.nl