Hogere hypotheek dankzij verwachte loonstijging

124
hypotheek
Leestijd: < 1 minuut

De regels voor hypotheken blijven in 2019 min of meer dezelfde als in 2018, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken onlangs bekend. Toch zullen veel huizenkopers een hogere maximale hypotheek kunnen krijgen. Dat heeft te maken met de verwachte loonstijging van 2,9%.

Inkomen

Hoeveel je kunt lenen voor de aankoop van een woning, is afhankelijk van meerdere factoren. Eén daarvan is je inkomen. Dus als je inkomen toeneemt als gevolg van de verwachte loonstijging, kun je ook een hogere hypotheek krijgen. Hoe hoger jouw inkomen is, hoe meer je profiteert van deze verruiming: de loonstijging is in euro’s voor hogere inkomens immers groter dan voor lagere inkomens.

Weinig veranderingen

De leennormen blijven verder vrijwel hetzelfde. Ook in 2019 bedraagt de maximale hypotheek 100% van de waarde van je woning. Net als in 2018 kun je meer lenen voor zeer energiezuinige woningen of als je energiezuinige maatregelen treft. Sluit je een hypotheek op basis van twee inkomens, dan telt het inkomen van de minst verdienende voor 70% mee. Ook dat blijft onveranderd.

Studieschuld blijft molensteen

Niet iedereen is even gelukkig met de leennormen voor 2019. Velen hadden gehoopt dat de minister de regels zou aanpassen voor hypotheekaanvragers met een studieschuld, waardoor zij gemakkelijker aan een hypotheek kunnen komen. Dat is niet het geval, omdat de minister vindt dat ‘overkreditering’ op de loer ligt. De studieschuld blijft dus nog even zwaar meewegen bij de aanvraag van een hypotheek –  en daarmee blijft er voor veel starters een drempel naar de woningmarkt.

Heb je een huis gekocht, of wil je meer weten? Neem contact met ons op!