Van samenwonen naar apart wonen

619
Van samenwonen naar apart wonen Notaris Unie
Leestijd: < 1 minuut

Wanneer je samenwoont en je wilt uit elkaar, dan kun je dit meestal zelf regelen. Zeker wanneer je via de notaris een samenlevingscontract hebt opgesteld, want als het goed is, staat in dit contract duidelijk wie wat krijgt. Maar er zijn omstandigheden die de zaak lastiger kunnen maken en meer aandacht vergen.

Hypotheekschuld

Wanneer je bijvoorbeeld een koophuis met hypotheek hebt en een van jullie blijft in het huis wonen en gaat de hypotheek alleen betalen, zal ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de vertrekkende partner moeten worden vastgelegd. Anders blijft de vertrekkende partner aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Daarnaast zal de hypotheekgever akkoord moeten gaan met de nieuwe situatie.

Kantonrechter

Bij een huurhuis: staat het huurcontract op jouw naam, zonder vastgelegde afspraken, dan kun je in de woning blijven. Is jouw partner officieel medehuurder of contractueel medehuurder en ben je het niet eens over wie in de woning blijft, dan biedt de kantonrechter soelaas. Een advocaat is daarbij niet nodig. De rechter weegt de belangen van jullie beiden en de belangen van de verhuurder wanneer het huurcontract op jullie beider naam staat.

Heb je hulp nodig om zaken in goede banen te leiden? Bel of mail ons voor informatie op maat.

Heb jij onze app al gedownload?

Dit artikel is geplaatst op onze app. Je kunt de app heel eenvoudig downloaden op jouw smartphone of tablet. Dit kan voor zowel Android als iOS. Zo blijf je eenvoudig op de hoogte van allerlei nieuws rondom het notariaat.

Downloads:

App store