Ruimere acceptatiecriteria NHG voor senioren

117
NHG
Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor ouderen die graag een nieuwe woning willen kopen, maar dit tot nu toe niet konden door de strenge regels: de NHG zal vanaf deze maand soepelere acceptatiecriteria hanteren voor senioren.

Door de nieuwe criteria wordt de leencapaciteit van ouderen groter, waardoor zij makkelijker kunnen doorstromen naar een nieuwe woning. Hierdoor zullen ze sneller een woning kunnen kopen die past bij hun wensen en levensfase. Ze kunnen op basis van de nieuwe regels nu al terecht bij SNS, BLG Wonen, RegioBank en Triodos Bank. De overige banken volgen de komende weken.

Werkelijke lasten

Binnen de nieuwe acceptatiecriteria van de Nationale Hypotheek Garantie kunnen geldverstrekkers hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal 10 jaar de AOW-leeftijd bereiken, nu toetsen op basis van de werkelijke lasten in plaats van de gangbare financieringsnormen.

Bevorderen doorstroming

De NHG hoopt op deze manier de doorstroom op de woningmarkt te stimuleren. Veel ouderen wonen nu in te grote huizen of een huis dat niet past omdat zij bijvoorbeeld slechter ter been zijn geworden. Op dit moment kunnen zij niet makkelijk een woning kopen die bijvoorbeeld gelijkvloers is, omdat de financieringsnormen te streng zijn. Arjen Gielen, algemeen directeur van de NHG, noemt dit opmerkelijk omdat in veel gevallen de nieuwe hypotheeklasten lager uitvallen dan de hypotheeklasten van de bestaande woonsituatie. Reden hiervoor is de vastgelegde methode waarop geldverstrekkers de maximale hypotheek berekenen.

Samen met Nibud en AFM

Al voordat de nieuwe toetsingswijze van kracht werd, gaven ruim 200 senioren aan een verhuiswens te hebben. De afgelopen maanden heeft het waarborgfonds, in nauwe samenwerking met geldverstrekkers en na gesprekken met het Nibud en de AFM, alle stappen gezet om tot implementatie te kunnen overgaan.

Obvion sluit per 1 juli aan

Geldverstrekker Obvion, onderdeel van Rabobank, zal per 1 juli aansluiten bij het nieuwe NHG-beleid voor senioren.

Van plan een huis te kopen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.