Nog een bv: doe er je voordeel mee

416
Leestijd: < 1 minuut

Je hebt een bv en dat bevalt prima. Maar wist je dat het mogelijk interessant is om meerdere bv’s op te richten? Een holding kan je bijvoorbeeld (belasting)voordelen opleveren. En met het oog op de toekomst is ook het hebben van een werkmaatschappij interessant. Doe er je voordeel mee.

Met een holding spreid je de risico’s die je bv draagt. Met de werkmaatschappij ga je verplichtingen aan, maar in geval van een mogelijk faillissement is het vermogen in de holding in principe nog veilig. Zo is je vermogen beter beschermd in slechte tijden en loopt je bv minder risico. Het totale vermogen behoort tenslotte niet volledig toe tot één bv. Ook levert de holding belastingvoordelen op. De zogenaamde ‘deelnemingsvrijstelling’ is hiervan een voorbeeld. Die maakt het mogelijk om het betalen van je belastingen uit te stellen.

Gespreide risico’s en belastingvoordelen dus. Maar ook maakt een holding het gemakkelijker om samen te werken of je bedrijf (op den duur) over te dragen. In de werkmaatschappij zitten namelijk alleen de bezittingen en verplichtingen die noodzakelijk zijn voor je bedrijf. In de holding bevinden zich de eventuele extra reserves en persoonlijke verplichtingen. Denk aan een hypotheek van de bv of pensioenverplichting. Die zaken kun je beter gescheiden houden in een aparte bv wanneer je samenwerkt of de bv wilt verkopen. Met meerdere bv’s ben je dus goed voorbereid op de toekomst, voorkom je onnodige overhaaste handelingen (die mogelijk extra tijd en geld kosten) en haal je het beste uit je bedrijf.

Wil je hierover wat dieper met mij over in gesprek? Maak dan een afspraak. Ik vertel je graag alles over de mogelijkheden en voor- en nadelen.

mr. Sharon Hament
Notaris