Een nieuwe liefde of eerste kleinkind? Goed moment voor het testament!

178
Nieuwe liefde of eerste kleinkind
Leestijd: 2 minuten

Het is verschrikkelijk: het verliezen van je partner. Na een moeilijke tijd vind je misschien wel een nieuwe liefde en ook dan is nadenken over je testament heel verstandig. Er kan ook iets anders gebeuren in je leven: een eerste kleinkind! En ook bij deze gebeurtenis kun je zaken vastleggen in het testament.

Leg het vast voor je kinderen

Het is geen makkelijke situatie wanneer je je partner verliest, een nieuwe partner vindt en het dan aan je kinderen gaat vertellen. Daar komen een hoop emoties bij kijken. Het kan een kleine troost zijn dat je de spullen met een grote emotionele waarde kunt vastleggen in het testament. Je kunt daarin dan opnemen dat je kinderen deze spullen krijgen wanneer je overlijdt. Ook kun je hierin zaken vastleggen zodat je je nieuwe partner verzorgd achterlaat.

Vruchtgebruik

Eén van die zaken kan bijvoorbeeld zijn dat je wilt dat je nieuwe partner in de huidige woning kan blijven wonen. Je kunt je partner dan het zogenaamde ‘vruchtgebruik’ geven. De kinderen worden eigenaar van de woning, maar je partner kan daar blijven wonen. Je bepaalt in je testament wanneer het vruchtgebruik eindigt. Bijvoorbeeld als je partner hertrouwt, naar een verzorgingshuis gaat of pas als hij of zij overlijdt.

Eerste kleinkind

Dan is er nog een grote gebeurtenis in je leven waarbij het nadenken over je testament van belang kan zijn: je eerste kleinkind. Prachtig wanneer een klein mensje helemaal gezond ter wereld komt. Als opa of oma zou je het kleinkind willen overspoelen met cadeaus. Iets nalaten na het overlijden kun je regelen in je testament.

Laat iets moois na

Volgens de wet zijn kleinkinderen geen erfgenaam. Als je wilt dat je kleinkinderen bepaalde spullen erven na het overlijden, kun je dat opnemen in een legaat. Je kunt hieraan ook bepaalde voorwaarden verbinden, bijvoorbeeld dat zij het geld voor hun studie gebruiken. Gaat het om minderjarige kinderen, dan kun je aangeven wanneer zij hun erfenis in handen krijgen. Je kunt dan een bewindvoerder benoemen die tot die tijd hun erfenis beheert.

Er kunnen heel veel gebeurtenissen in je leven plaatsvinden waarbij het fijn is om voor later bepaalde zaken vast te leggen. Ben je benieuwd of jouw situatie hier ook bij hoort? Doe dan de test.