Wat gebeurt er met uw vermogen wanneer u of uw partner overlijdt? En met het deel dat uw kind(eren) erven? De fiscus komt bij een langstlevendentestament sowieso direct langs om de erfbelasting op te eisen. En dat kan voor vervelende situaties zorgen. Wat kunt u hieraan doen?
Bent u getrouwd of geregistreerd partner, zijn er kinderen maar geen testament? Dan geldt de wettelijke verdeling ofwel: het langstlevendentestament. De hele erfenis (50{40d2f85b5a5b3af856ace2849cf5d889f5617d562dd332ab0e4409c6d70afb07} van uw vermogen) gaat hierbij naar de ‘achterblijvende’ echtgenoot. Uw kinderen hebben wel recht op hun deel, maar krijgen dit nog niet zolang u in leven bent. De fiscus komt echter wel vast langs om de erfbelasting op te eisen. Kunnen zij dat uit eigen vermogen betalen? Betaalt u deze belasting? Of zijn er manieren om erfbelasting te besparen?
Wees niet nalatig over uw nalatenschap
Door het opstellen van een goed testament, waarbij u zoveel mogelijk vrijstellingen benut, kunt u erfbelasting besparen. Met het zogeheten tweetrapstestament bepaalt u niet alleen wie er in eerste instantie van u erven, maar ook wat er gebeurt met een deel van hun nalatenschap. Zo kunt u bijvoorbeeld alles nalaten aan uw partner en niets aan uw kinderen. In dat laatste geval is er bij uw overlijden veelal niets aan erfbelasting verschuldigd, omdat uw partner een veel hogere vrijstelling heeft (€ 633.014) dan uw kinderen (€ 20.047). En als u in uw testament opneemt dat als uw partner overlijdt uw deel van zijn of haar nalatenschap overgaat naar uw kinderen, erven de kinderen alsnog en maken zij twee keer gebruik van de vrijstelling. Laat u wel goed voorlichten over deze testamentsvorm, want het levert niet in alle gevallen belastingvoordeel op.
Samen leven, samen besparen
Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract af te sluiten. Want wanneer u officieel partners bent, geldt dezelfde vrijstelling voor de erfbelasting. Doet u dit niet, dan betaalt u dus veel meer erfbelasting.
Maak het verschil: verlaag de WOZ-waarde
Het grootste deel van een nalatenschap is vaak een woning. De waarde van die woning is voor de erfbelasting gelijk aan de WOZ-waarde. Uw erfgenamen kunnen kiezen of zij de WOZ-waarde hanteren die geldt in het jaar van overlijden of de WOZ-waarde van het jaar erna. En met de dalende huizenprijzen kan zo al snel een verschil gemaakt worden.
Slim schenken
U kunt ook erfbelasting besparen door te schenken. Met de warme hand (maak hierbij natuurlijk optimaal gebruik van de vrijstellingen!), maar ook op papier. Voordeel hiervan is dat u het geld zolang nog in eigen portemonnee houdt. En met de verplichte rente van 6{40d2f85b5a5b3af856ace2849cf5d889f5617d562dd332ab0e4409c6d70afb07} die u jaarlijks aan uw kinderen betaalt over het geschonken bedrag, zorgt u ook nog eens voor een jaarlijks onbelaste geldstroom richting uw kinderen.
Welke oplossing voor u het meest geschikt is, hangt natuurlijk sterk af van uw omstandigheden. Bespreek met ons vrijblijvend uw situatie en houd uw testament regelmatig tegen het licht. Wij adviseren u graag!