“Ik ga scheiden. Moeten we ons huis verkopen of kan ik mijn ex-partner uitkopen?”

233
scheiden
Leestijd: 2 minuten

Vraag:

“Ik ga scheiden. Moeten we ons huis verkopen of kan ik mijn ex-partner uitkopen?”

Antwoord:

“Een echtscheiding is altijd vervelend. U deelt verschillende bezittingen en als u en uw partner uit elkaar gaan, heeft dat vaak gevolgen voor de eigen woning en financiën. Om antwoord te geven op uw vraag is het allereerst belangrijk om uw situatie, wensen en mogelijkheden te bepalen. Ik zal u hierbij enkele mogelijkheden schetsen.

Wanneer slechts één van u eigenaar is van het huis, hoeft de woning niet te worden verdeeld. De eigenaar kan dan in het huis blijven wonen. Staat de woning op naam van u beiden? Dan kunt u er inderdaad voor kiezen om de woning gezamenlijk te verkopen of uw ex-partner uit te kopen. Klinkt simpel, maar in beide situaties is het belangrijk om goed te kijken naar de huidige situatie. Heeft het huis inmiddels bijvoorbeeld overwaarde? Of is er sprake van een restschuld bij verkoop? De actuele woningwaarde moet worden vastgesteld door een beëdigd taxateur. Besluit u vervolgens de woning te willen verkopen, dan kunt u samen afstemmen hoe de inboedel en overwaarde/restschuld onder u beiden worden verdeeld. Hiervoor zult u bij ons een akte van verdeling op moeten laten maken, waarin wordt vastgelegd wie wat krijgt.

Blijft een van beiden in het huis wonen en er is, na taxatie, sprake van onderwaarde? Dan vergoedt de vertrekkende ex-partner naar rato zijn of haar aandeel in de woning én de onderwaarde. Bij sprake van overwaarde kunt u een nieuwe lening afsluiten om uw partner uit te kopen, of u neemt het deel van de bestaande lening van uw partner over. Er zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden aan de verdeling, in relatie tot de inkomstenbelasting en hypotheekrenteaftrek. De Belastingdienst kent hiervoor een speciale scheidingsregeling. Tot het moment van verkopen of uitkopen bent u in ieder geval samen verantwoordelijk voor de betaling van de hypotheeklasten. U kunt onderling afspreken hoe u deze lasten verdeelt, waarbij u bijvoorbeeld rekening houdt met uw inkomen.

Hopelijk heb ik u hiermee wat inzicht gegeven in de mogelijkheden. Uiteraard gaan we graag persoonlijk met u in gesprek om de best passende oplossing voor uw situatie te vinden.”

mr. Sharon Hament
Notaris

Heeft u zelf een vraag? Wij beantwoorden deze graag voor u. Mail naar: info@notarisunie.nl.