Identiteitsfraude voorkomen. Zo doet u dat…

216
Identiteitsfraude voorkomen
Leestijd: 3 minuten

Identiteitsfraude voorkomt u door zorgvuldig om te gaan met uw persoonlijke documenten en gegevens, zodat er geen misbruik wordt gemaakt van uw identiteit. Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters heel makkelijk een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. De gevolgen van identiteitsfraude zijn vaak aanzienlijk. Gelukkig is voorkomen minder lastig dan u denkt. Wij geven u graag wat tips om identiteitsfraude te voorkomen.

Bewaar uw identiteitsbewijs op een veilige plaats

Omdat paspoorten, ID-kaarten en rijbewijzen steeds moeilijker te vervalsen zijn, zijn gestolen exemplaren erg populair onder criminelen. Oplichters kopen online het identiteitsbewijs van iemand die op hen lijkt. Deze vorm van fraude is, zelfs bij identiteitscontroles, moeilijk te herkennen. Immers, er zijn meer mensen die niet precies lijken op de foto in hun paspoort.

Beveilig uw brievenbus

Oplichters kunnen post uit uw brievenbus ‘hengelen’ en op deze manier loonstrookjes, jaaropgaven, verzekeringspapieren en zelfs bankpasjes en pincodes stelen. Zorg daarom voor een slot op uw brievenbus of monteer als dat niet kan een stevige borstel achter de klep. Dat maakt het hengelen al een stuk lastiger. En laat, ook als u met vakantie bent, uw post op tijd weghalen zodat er geen stapel op de deurmat ligt.

Beveilig uw digitale accounts extra

Hackers kunnen inbreken op uw computer of op uw e-mail of social media account. Op die manier stelen ze persoonlijke gegevens of versturen zij berichten onder uw naam. U kunt dit voorkomen door niet voor al uw accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Nog beter is het om uw accounts te beveiligen met een dubbele verificatie. U ontvangt dan een extra controlecode per sms of via een app. Een oplichter kan dan niets beginnen zonder uw telefoon, tablet of computer.

Herken de babbeltruc

Oplichters kunnen u opbellen en zich voordoen als medewerker van een bank, energiemaatschappij of ander bedrijf. Ze maken een beleefd praatje, proberen uw vertrouwen te winnen en vragen terloops naar uw gegevens. Voor u het door heeft, geeft u uw inloggegevens prijs. Echte banken en dergelijke zullen u nooit telefonisch naar uw gegevens vragen, tenzij u zelf belt en ze u moeten verifiëren. Belt iemand u op voor gegevens, dan moet er bij u dus al een belletje gaan rinkelen!

Verstuur geen kopieën van uw ID-bewijs

Soms komt u ze tegen: (online) advertenties voor iets wat u heel graag wilt hebben, voor een heel mooi prijsje. Oplichters plaatsen advertenties voor van alles: concertkaartjes, woonruimte of zelfs een vacature voor een baan. Soms vragen ze u om een kopie van uw identiteitsbewijs of andere documenten te sturen. Doe dit niet. En vertrouwt u het zaakje niet, maak dan ook geen geld over. In de meeste gevallen is zo’n aanbod te mooi om waar te zijn.

Klik niet op de link naar de inlogpagina

U heeft ze ongetwijfeld al eens ontvangen: phishing mails. Het zijn mailberichten die lijken op een mail van de overheid, een bank of een andere bekende instantie die vertrouwen moet wekken. In die mail vragen ze u om persoonlijke gegevens of in te loggen door te klikken op een link. Deze link leidt u naar een valse website. Klik dus niet op de link. Twijfelt u of de mail echt is, zoek dan zelf het juiste webadres op van bijvoorbeeld uw bank en ga zo naar de inlogpagina. Phishing mails zijn bijna altijd te herkennen aan de taalfouten, een naam als afzender of de afwijkende vormgeving. Bekijk dergelijke mails dus goed voordat u ze opent.

Voorkom identiteitsfraude met een kopie van uw identiteitsbewijs

Organisaties vragen soms om een kopie van uw identiteitsbewijs. Dat is soms nodig, maar u wilt natuurlijk niet dat ze niet goed bewaard worden en in verkeerde handen vallen. Maak kopieën van uw ID-bewijs onbruikbaar voor anderen door het volgende te doen:

  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is
  • Schrijf op de kopie voor wie of welk product de kopie is
  • Schrijf op de kopie de datum waarom u de kopie afgeeft
  • Streep uw burgerservicenummer door in het document (ook in de strook nummers onderaan)
  • Installeer de KopieID app. Deze app geeft weer hoe u een veilige kopie maakt.

Als notariskantoor vormen wij een uitzondering op de regel. U moet aan ons wel de gegevens verstrekken (het moet immers in de akte worden verwerkt) en u dient altijd uw originele legitimatie mee te nemen.

Vernietig persoonlijke gegevens in oude documenten of computers

Versnipper of verscheur oude documenten met uw identiteitsgegevens en adresgegevens. Vernietig gegevens op oude computers en telefoons. Oplichters kunnen in uw afval zoeken naar loonstrookjes, jaaropgaven of verzekeringspapieren. En als u uw oude computer, tablet of telefoon wegdoet, kan deze in verkeerde handen vallen. Doe dus nooit zomaar iets weg, maar vernietig eerst uw persoonlijke gegevens.

Wees voorzichtig op social media

Social media zijn leuk, maar wees voorzichtig met wat u deelt. Toon online nooit foto’s van uw paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Via Google, Facebook of Twitter kunnen kwaadwillende personen gegevens over u verzamelen, en zo uw profiel in kaart brengen. Vervolgens handelen ze namens u. En dan is het voor u heel lastig om aan te tonen dat u het niet zelf bent geweest.