Wie zorgt er voor jouw huisdier(en) als jij dat niet meer kunt?

554
Huisdier testament
Leestijd: 2 minuten

Werelddierendag valt jaarlijks op 4 oktober. Een goed moment om eens extra na te denken over jouw huisdier. Wist je dat in Nederland meer dan de helft van de huishoudens een huisdier heeft? En aan een huisdier raak je vaak snel gehecht. Sterker nog, een groot deel van mensen met een huisdier beschouwt hun dier als lid van het gezin. Maar wat als je komt te overlijden? Of je kunt zelf niet meer voor jouw huisdier zorgen?

Huisdierenclausule

Je kunt een huisdierenclausule laten opnemen in jouw testament. Daarin kun je laten weten wat je wilt dat er met jouw huisdier gebeurt nadat je komt te overlijden. Hoe wil je dat de zorg voor jouw huisdier wordt geregeld? Wil je graag iemand aanstellen die jouw huisdier erft? Of geef je iemand liever de opdracht om alleen voor jouw hond of kat te zorgen?

Speciale wensen

In een huisdierenclausule kun je beschrijven hóe je wilt dat jouw huisdier verzorgd wordt, maar ook kun je aangeven dat je wilt dat jouw drie honden bijvoorbeeld bij elkaar blijven als je er niet meer bent. Of dat je liever niet hebt dat jouw huisdieren naar het asiel gaan.

Levenstestament

Je kunt bij ons ook laten vastleggen wat er gebeurt met jouw huisdieren als je nog wel leeft, maar niet meer in staat bent om voor de dieren te zorgen. Bijvoorbeeld doordat je ziek bent, of te oud wordt. Dat kun je regelen in een levenstestament, ook wel ‘algemene volmacht’ genoemd. Met zo’n testament kun je iemand aanwijzen die beslissingen voor je neemt als je dat zelf niet meer kunt.

Uit elkaar

Ook in jouw samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden kun je een huisdierenclausule laten opnemen. Dat voorkomt dat, wanneer je ooit voor een scheiding komt te staan, jullie dan moeten ‘uitvechten’ wie de hond of kat meeneemt. Je kunt ook afspreken dat jullie beiden voor de huisdieren blijven zorgen door middel van een omgangsregeling.

Meer weten?

Natuurlijk adviseren we je graag over de mogelijkheden met betrekking tot een huisdierenclausule in jouw testament. Neem contact met ons op en wij helpen je graag om deze clausule zo in te vullen, dat die helemaal naar jouw wens is.