Kan ik een huis kopen als ik geen vast contract heb?

105
hypotheek zzp
Leestijd: 2 minuten

Je wilt graag een huis kopen, maar je hebt één probleem: je hebt geen vast contract. Hoe pak je het aan?

Het kan zijn dat je zzp’er bent of misschien heb je nog een tijdelijk contract bij je (nieuwe) werkgever. Misschien lijkt het dan onmogelijk om een hypotheek te krijgen, maar dat is echt (vaak) niet waar. Verschillende aanbieders maken het mogelijk voor mensen zonder vaste arbeidsovereenkomst om aan een hypotheek te geraken, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Hypotheekaanbieders maken hierbij wel onderscheid tussen een hypotheek voor zzp’ers en een hypotheek voor mensen met een tijdelijk contract.

Je hebt een tijdelijk contract

Wanneer je over een tijdelijk contract beschikt, heeft de hypotheekverstrekker minder zekerheid dat je ook in de toekomst aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Besluit je werkgever je tijdelijke contract namelijk niet te verlengen, dan zit je ineens zonder inkomen waardoor je eventueel ook moeite kan krijgen om de maandelijkse betalingen aan de bank te (blijven) voldoen.

Over het algemeen is het daarom zo dat je alleen voor een hypotheek met tijdelijk contract in aanmerking komt, wanneer je in het bezit bent van een intentieverklaring van je werkgever. In deze intentieverklaring geeft je werkgever aan dat hij de intentie heeft om je tijdelijke dienstverband in de toekomst om te zetten in een vast contract. Dit geeft de hypotheekverstrekker op dat moment voldoende de zekerheid dat je aan je betalingsverplichtingen kunt blijven voldoen.

Je bent zzp’er

Omdat zzp’ers geen intentieverklaring kunnen overleggen, moeten ze kunnen aantonen dat ze ‘draagkrachtig’ genoeg zijn voor een hypotheek. Zij zullen bij de hypotheekverstrekker daarom een overzicht van het inkomen, vermogen en vaste lasten moeten overleggen.

In de regel is het zo dat zzp’ers in aanmerking voor een hypotheek, wanneer ze kunnen aantonen dat ze in de afgelopen drie jaar een stabiele bron van inkomsten hadden. Aan de hand van deze cijfers zal de hypotheek worden berekend, waarbij de hypotheekverstrekker het “laagste” jaarinkomen van die drie jaar als uitgangspunt neemt.

Laat je goed informeren

Zonder vast contract is het dus heel goed mogelijk om een hypotheek te krijgen. Maar het is verstandig om je van tevoren goed te laten informeren om zo te voorkomen dat je je droomhuis hebt gekocht maar uiteindelijk niet de sleutel krijgt omdat je de financiering niet rond krijgt.