Goede voornemens? Wij geven graag eindejaarstips

130
Eindejaarstips goede voornemens Notaris Unie
Leestijd: 2 minuten

Een nieuw jaar staat voor de deur. Dat betekent: goede voornemens! ‘Beter omgaan met geld’ staat ieder jaar in de top tien van goede voornemens. Maar wat we daarbij nog wel eens vergeten, is dat goed omgaan met geld niet alleen met zuinig zijn of slim beleggen te maken heeft. We geven je graag wat handige tips om jouw goede voornemens gestalte te geven.

Geboorte

De geboorte van een kind is iets heel bijzonders. Nog helemaal zwevend op de roze wolk lukt het nog wel om aan een spaarrekening voor de kleine te denken. Maar denk je ook aan jouw testament? Vaak loont het om dit (opnieuw) onder de loep te nemen. Ook in het geval van samengestelde gezinnen kan het wenselijk zijn om één en ander vast te leggen.

Samenwonen

Jouw kind gaat samenwonen en koopt een eigen woning. Je wilt jouw kind een zetje in de rug geven. Dat kan op meerdere manieren. Eén daarvan is gebruik maken van de extra schenkingsvrijstelling van € 100.000. Dit is mogelijk wanneer jouw kind tussen de 18 en 40 jaar is en hij/zij het geld gebruikt voor aankoop van een eigen woning. Er zijn rondom deze vrijstelling enkele voorwaarden en extra mogelijkheden.

Trouwen

Vanaf 1 januari 2018 verandert de wetgeving rondom het huwelijk. Koos je er voorheen voor om geen huwelijkse voorwaarden af te sluiten, dan viel alles automatisch in de gemeenschap van goederen. Vanaf 2018 is dit niet meer het geval. Bezittingen en schulden van voor het huwelijk, blijven gescheiden.

Aflossen

Bij het kopen van een woning wordt vaak een hypotheek afgesloten. De hypotheekakte wordt door de notaris bijgeschreven in het Hypotheekregister. Wanneer je jouw hypotheek aflost blijft deze registratie in principe doorlopen. Je kunt dit zo laten. Het biedt je de mogelijkheid om opnieuw te lenen met jouw woning als onderpand, zonder dat je daarvoor naar de notaris moet. Toch liever geen registratie meer? Dan regelen wij dit graag voor jou.

En dan nog een tip, wanneer je denkt over aflossen: de regering is bezig om het belastingvoordeel voor huiseigenaren met geen of geringe eigenwoningschuld (Wet Hillen) af te bouwen. We vertellen je hier graag meer over.

Schenken

Je wilt een deel van jouw vermogen schenken om de ontvanger een plezier te doen of om de af te dragen erfbelasting te minimaliseren. Maar ook het voorkomen van een hoge bijdrage aan een zorginstelling is een veelvoorkomende reden. Onze tip aan jou is, dat er mogelijkheden zijn om te schenken, zonder dat je de zeggenschap over jouw geld kwijtraakt. Dat heet schenken op papier.

Erven

Wanneer je dit jaar een erfenis hebt ontvangen, kan het zijn dat je erfbelasting verschuldigd bent. Dit is afhankelijk van de grootte van de erfenis. Vind je het lastig om deze aangifte zelf in te vullen? Dan is het fijn om te weten dat je bij ons terecht kunt voor hulp en advies.

We wensen jou een mooi 2018 en veel plezier en succes met het invullen van jouw goede voornemens. Als wij daarin iets kunnen betekenen, horen we het graag.