De WLZ bijdrage: houd hem laag!

2996
Leestijd: 2 minuten

We betalen steeds meer mee aan onze zorgkosten. En zeker wanneer u veel eigen vermogen heeft kan de eigen bijdrage snel oplopen. Bijvoorbeeld bij de verplichte eigen bijdrage WLZ. Laten we eens kijken wat u kunt doen om de kosten hiervoor zo laag mogelijk te houden. Wat is er mogelijk? En is dat gunstig?

Wanneer u (later) in een zorginstelling moet verblijven is er de verplichte eigenbijdrage WLZ (Wet Langdurige Zorg) voor ouderen met een vergevorderde dementie of mensen met een ernstige verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) stelt de hoogte van de bijdrage vast en int deze. De berekening is gebaseerd is op het verzamelinkomen (plus 8{40d2f85b5a5b3af856ace2849cf5d889f5617d562dd332ab0e4409c6d70afb07} van de grondslag sparen en beleggen) van twee jaar geleden. Zorg er dus altijd voor dat het CAK op de hoogte is van uw actuele situatie om onnodig hoge kosten te voorkomen. Maar wat kunt u nog meer doen?

Verklein uw vermogen

Heeft u een laag inkomen, maar veel spaargeld? Dan betaalt u een hogere eigen bijdrage. Dat is natuurlijk zonde van uw spaargeld. U kunt er daarom aan denken om ‘met de warme hand’ een bedrag aan uw (klein)kind te schenken. Zo verkleint u uw vermogen en betaalt u een minder hoge eigenbijdrage WLZ. Let er wel op dat u slim gebruikmaakt van de vrijstellingen, zodat uw (klein)kind géén schenkbelasting over de schenking hoeft te betalen. Wanneer uw vermogen vastzit in beleggingen of in een woning kunt u schenken ‘op papier’. Zo houdt u uw geld in de portemonnee, zonder dat dit meetelt voor de WLZ bijdrage.

Neem uw testament onder de loep

Denk nu alvast aan later: kijk uw testament na en maak desnoods een nieuwe op. Want met een goed testament kan uw vermogen direct na uw overlijden, of dat van uw partner, voor een groot deel worden doorgeschoven naar de kinderen. Zo houdt de langstlevende minder vermogen over en geldt er een lagere eigen bijdrage. Wanneer één van de ouders is overleden kan mogelijk ook het erfdeel worden opgeëist. Ook zo houdt u minder vermogen over en is er minder eigen bijdrage verschuldigd. Let er wel op dat u in het testament regelt dat de kinderen dit erfdeel kunnen opeisen wanneer de langstlevende ouder wordt opgenomen in een zorgcentrum. Zo voorkomt u dat ze niks meer kunnen als u bijvoorbeeld wordt opgenomen vanwege dementie.

Voorkomen is beter dan genezen

Kortom: wees goed voorbereid en zorg ervoor dat uw totale vermogen (box 3) zo klein mogelijk is. Bedenk vooraf wel wat voor u de eventuele nadelige gevolgen zijn van bijvoorbeeld schenken. Tenslotte wonen ouderen steeds langer zelfstandig en daalt het aantal dat wordt opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis de laatste jaren aanzienlijk. Misschien wordt u dus wel helemaal nooit opgenomen. Vraag u daarom goed af welke oplossing voor u de moeite waard is, maar zorg zeker voor een goed testament en praat over uw wensen met uw naasten.

Voor meer informatie kunt u uiteraard altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij denken graag met u mee!

Heffingsvrij vermogen opgehoogd met ouderentoeslag

Heeft u op 31 december de AOW-leeftijd bereikt of bent u ouder? En heeft u vermogen? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een verhoging van het heffingsvrij vermogen: de zogenoemde ouderentoeslag. Let wel: deze ouderentoeslag vervalt vanaf 2016!