De cijfers: daling aantal gepasseerde akten

148
Leestijd: 2 minuten

Het derde kwartaal is alweer voorbij en dat betekent dat de cijfers uit het notariaat bekend zijn. Er zijn veel afnames te zien in het aantal overdrachten en hypotheken.

Om precies te zijn: in het derde kwartaal van dit jaar passeerden notarissen 468 duizend akten. Dat zijn er 21 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een daling van 4,6 procent.

Meer (levens)testamenten

Er was wel een stijging te zien in het aantal (levens)testamenten. Er werden 6 duizend meer levenstestamenten (15,4 procent) gepasseerd en iets meer dan 3800 testamenten (5,3 procent) dan in het derde kwartaal vorig jaar.

 

Afname overdrachten en hypotheken

De grootste afnames zien we dit kwartaal bij de overdrachts- en hypotheekakten. Nam die laatste het vorige kwartaal nog wel (fors) toe, afgelopen kwartaal daalde het aantal hypotheekakten vergeleken met het derde kwartaal 2021 met ruim 21 duizend naar 103 duizend, een afname van bijna 14 procent. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar nam het aantal hypotheekakten af met ruim 24 duizend, een daling van 19 procent. De sterk gestegen hypotheekrente is hier een belangrijke oorzaak van.

Overdrachtsakten werden in het derde kwartaal 82.500 keer gepasseerd. Dat zijn er 9.500 minder (ruim 10 procent) dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar is dat aantal stabiel gebleven.

Daling aantal oprichtingsakten

Ook in de ondernemingsrechtpraktijk zet de dalende trend zich voort. Zo daalde het aantal oprichtingsakten voor een besloten vennootschap met 8,6 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar en met ruim 25 procent ten opzichte van het tweede kwartaal dit jaar. Het aantal aandelenoverdrachten bleef stabiel vergeleken met vorig jaar, maar daalde met 15 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.