Dit zijn per 1 januari 2020 de aanpassingen in de Nationale Hypotheek Garantie

105
Aanpassingen NHG
Leestijd: 2 minuten

Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) kies je voor een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Want de NHG biedt zekerheid als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen of als je na de verkoop van je huis met een restschuld blijft zitten. In 2020 zijn er een paar zaken rond de NHG veranderd, overwegend in positieve zin.

Meer mogelijkheden voor NHG

Een hypotheek afsluiten met NHG kan tot een bepaald bedrag. Dit maximumbedrag is de kostengrens of NHG-grens. Deze grens lag in 2019 op € 290.000. In 2020 is de NHG-grens € 310.000. Dat betekent dat meer mensen een woning kunnen kopen met NHG. Ga je energiebesparende maatregelen nemen in je nieuwe woning en wil je deze meefinancieren met je hypotheek? Dan gaat de NHG-grens met 6% omhoog naar € 328.600.

Lagere kosten

Om de NHG te krijgen, wordt je eenmalig een premie in rekening gebracht. Vervolgens betaal je wel een lagere hypotheekrente, dus die kosten verdien je wel terug. In 2020 is die premie omlaag gegaan van 0,9% naar 0,7%. Je betaalt dit jaar dus maximaal € 2.170 voor het afsluiten van een hypotheek met NHG (of € 2.300,20 als je energiebesparende maatregelen meefinanciert met je hypotheek).

Oversluiten minder makkelijk

In 2020 geldt de kostengrens bij de aankoop van je woning ook als je je hypotheek oversluit. Wil je een hypotheek zónder NHG oversluiten naar een hypotheek mét NHG, dan kan dat alleen als de waarde van je woning niet hoger is dan € 310.000. Let op: het gaat hier om de waarde van je woning, niet om de hoogte van je hypotheek.

Over de Nationale Hypotheekgarantie

Een hypotheek met NHG staat voor verantwoorde financiering. Dat heeft een aantal voordelen. Allereerst weet je zeker dat de hypotheek die je afsluit niet te hoog is. Je hypotheek voldoet namelijk aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Daarnaast is de NHG een zogeheten borgstelling: kun je door omstandigheden je maandlasten niet meer betalen, dan schiet de NHG te hulp. Ze denken met je mee over mogelijke oplossingen. Moet je je huis noodgedwongen verkopen en blijf je met een restschuld zitten, dan kan de NHG jou deze restschuld kwijtschelden. Een hypotheek met NHG geeft dus ook extra zekerheid aan de verstrekker van jouw hypotheek.