Je wordt gevraagd als executeur-testamentair. Wat betekent dat?

1534
executeur-testamentair
Leestijd: 2 minuten

Stel dat een familielid of bekende je vraagt om executeur-testamentair te zijn na zijn of haar overlijden. Dat houdt in dat je de taak krijgt om ervoor te zorgen dat de erfenis van je familielid of bekende klaar is om verdeeld te worden onder de erfgenamen. Daarbij gaat het om alle aanwezige bezittingen en schulden: van het beheren van het huis en het opzeggen van het abonnement op de krant, tot het betalen van de kosten van de uitvaart en de erfbelasting. Dat is best een klus. Daarom vertellen we je graag wat je te wachten staat als je besluit om iemands executeur-testamentair te zijn.

Goed om te weten

Er is nog wel eens wat verwarring over wat de executeur-testamentair wel en niet doet. De verdeling van de erfenis doe je als executeur-testamentair nadrukkelijk niet. Je zorgt ervoor dat alles geregeld en klaar is om verdeeld te worden. Daarna zit je taak erop. Houd er rekening mee dat dit ook voor de erfgenamen vaak onduidelijk is. Zij begrijpen soms niet waarom ze zelf geen executeur-testamentair zijn en waarom ze moeten wachten op hun erfenis zo lang jij als executeur-testamentair bezig bent met de uitvoering van de nalatenschap. In een enkel geval wordt je gevraagd als ‘begrafenisexecuteur’. Dan hoef je alleen de uitvaart te regelen.

Taken van de executeur-testamentair

Een executeur-testamentair heeft twee wettelijke taken, te weten het beheren van de (goederen van de) nalatenschap en het voldoen van de schulden van de nalatenschap. Het werk begint echter vaak met het beantwoorden van de vraag: wat heeft de overledene? Hierbij inventariseer je wat er is aan bankrekeningen, spaartegoeden, verzekeringen, auto, (vakantie-)woning, inboedel, schulden, etc. Vervolgens moet je deze bezittingen en schulden beheren. Onder de beheertaken valt onder andere het laten taxeren van de inboedel en de woning, het opzeggen van abonnementen en verzekeringen, zorgen voor het huis en de tuin en het verkopen van eventuele aandelen en andere effecten. Dan zijn er ook nog kosten die voldaan moeten worden, zoals die van de uitvaart, nog openstaande nota’s, de betaling van de erfbelasting en het loon van de executeur-testamentair. Je rondt je werk als executeur-testamentair af als de betalingen gedaan zijn, de schulden afgelost zijn en de erfenis verdeeld kan worden.

Beloning voor je werkzaamheden

Het hierboven genoemde loon van de executeur-testamentair is een vergoeding voor jezelf. Als executeur-testamentair krijg je namelijk loon voor je werkzaamheden. Wettelijk is dat vastgesteld op 1% van het saldo (bezittingen minus schulden) van de nalatenschap. Maar je vriend of familielid kan in zijn testament ook anders hebben bepaald. De beloning die je als executeur-testamentair ontvangt, wordt belast voor de inkomstenbelasting. Ben je ook erfgenaam? Dan betaal je geen inkomstenbelasting maar erfbelasting.